Pusat Pendaftaran Pengislaman Mualaf (PPPM)

Masjid al-Falah USJ 9 telah diberikan kepercayaan oleh pihak Bahagian Pendaftaran Mualaf dan Pembangunan PIBK Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) untuk Pusat Pendaftaran Pengislaman Mualaf (PPPM) bagi memudahkan proses pengislaman dan pendaftaran pengislaman para mualaf.

Masjid al-Falah USJ 9 adalah satu-satunya masjid di kawasan Subang Jaya yang diberikan peluang ini, selain dari Masjid as-Salam di bandar Puchong.

Pegawai masjid yang ditugaskan untuk menyelia pusat ini adalah Ustaz Muhammad Hakimi bin Mustapai.

Prosedur yang perlu disediakan oleh pemohon:
1. Dokumen pengenalan diri pemohon dan salinan.
Mykad, atau Mykid, atau surat beranak, atau pasport dengan syarat pasport dan visa masih dalam tempoh sahlaku.
2. 2 orang saksi lelaki, Muslim dan 18 tahun ke atas.
Dokumen pengenalan diri saksi dan salinan.
3. 3 keping gambar berukuran pasport.
2 untuk pihak MAIS dan 1 untuk simpanan masjid.
Warna latar adalah bebas.
Gambar muka pemohon adalah sopan dan bersesuaian.
Tidak diwajibkan bersongkok atau bertudung. Yang penting, sopan dan kemas serta bersesuaian.
4. Pemohon dan 2 orang saksi hadir sendiri ke PPPM MAF USJ 9.

Tindakan lanjut, boleh menghubungi pegawai yang terlibat.

Untuk pengurusan kad Islam, pihak pusat akan menguruskan seberapa segera yang mungkin.